HGF // Stoppa hyreshöjningen

Kampanj: #stoppahyreshöjningen
Kund: Hyresgästföreningen
Vad: Strategi / Produktion / Spridning / Verktyg

2018 höll en av valets viktigaste frågor – marknadshyror – på att gå väljarna förbi. Ingen förklarade vad marknadshyror innebar (höjda hyror för alla!). Inte heller mobiliserade något parti alla de som hotades av det (miljontals medborgare!). Tvärtom klingande begreppet nästan lite positivt i folkmun. 

Hyresgästföreningen i norra Skåne tog sig an utmaningen och drog igång en digital kampanj som kom att mobilisera tusentals på ett fåtal timmar. Kampanjen #stoppahyreshöjningen gav gräsrötter för första gången på länge möjligheten att göra mer än att bara skriva upp sig på en kampanjsida. Istället satte vi besökarna i direktkontakt med lokala politiker med ett digitalt kampanjverktyg. 

Aktivismen gjorde att det blev jobbigt att, som politisk företrädare, vara med i ett parti som ställde sig bakom att införa marknadshyror. Telefonerna till riksdagskanslierna gick varma och flera partier vacklade i frågan, inte minst SD som efter valet skyllde sitt valresultat på debatten om marknadshyror.

Great Beyond gjorde ett strålande jobb med att snabbt skapa en spännande och tydlig kampanj mot marknadshyror inför valet 2018. Kampanjen syftade till att både uppmärksamma vilka partier som ville ha marknadshyror och ta fram ett verktyg för att kunna agera. Genom kampanjen och sidan stoppahyreshojningen.se kunde medlemmar och andra kontakta sina lokala politiker i de olika partierna och kräva svar kring frågan om marknadshyror. Kampanjen fick ett stort genomslag och ledde till stor aktivitet och till att frågan om marknadshyror verkligen kom upp på den politiska dagordningen under valrörelsen.

Rasmus Korsvall, fd regionchef, Hyresgästföreningen